Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240536
Sted- og lokalitetsnummer
180808-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 14 m. Fyrrebeplantet i plantage. Den NV-lige højside er stærkt for- gravet. I NNØ-siden en 1,8 m bred, 0,6 m dyb indgravning, der når til ca. 1,5 m fra højcentrum. Inderst i denne nedgravning ses mundingen til en ræve- gang. Iøvrigt er højen - bortset fra småujævnheder - smuk og velbevaret. Hører til gruppen "Trehøje".

Undersøgelseshistorie

1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Trehøje", ujævn hullet top, afgravning med en lille dyregrav i NV-lige højside, i NNØ-siden en ca. 1,8 m. bred, 0,6 m. dyb, flad indgravning indtil 1,5 m. fra højtop, alt tilgroet, to dyregrave i SØ-siden, bevokset med græs og gl. fyrrestød, i opgivet plantage, nu benyttet som græsgamg. Bevoksning: 1991: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links