Oversigt set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredet eller aflyst før 2009
Fredningsnummer
141363
Sted- og lokalitetsnummer
120312-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Treskelshøj", ubestemt omrids. Overjord fra nærliggende sandgrav kastet op over vestsiden, og andre tre sider stejlt afgravet.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 40' i Diam. 7' h, mod V. er et Stykke af Randen bortskaaret.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Treskelshøj", ubestemt omrids. Overjord fra nærliggende sandgrav kastet op over vestsiden, de andre tre sider stejlt afgravet. Gyvel i hede og krat. Bør udgraves.
1953
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1413:63, Status: C
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningVed besigtigelsen kunne man ikke konstatere nogen gravhøj. Den er muligvis blevet bortgravet, og stedet ligner nærmest en forladt grusgrav, som anvendes til affaldsplads. Højen slettes fra fredningsregister.
1985
Aflysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links