Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
141350
Sted- og lokalitetsnummer
120312-51
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 18 m. Hul i toppen med udsmid mod syd. Fyr og gyvel i plantage dækker højen så tæt, at formen ikke lader sig iagttage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 51-52:] 2 Høje, c. 30' i Diam 6' h, som man er i Færd med at bortgrave, i den østlige Side er omtrent Halvdelen bortført.
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2 m høj og ca. 18 m i tværmål. Hul i toppen med udsmid mod syd. Fyr og gyvel i plantage dækker højen så tæt, at formen ikke lader sig iagttage.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøjens afsætning rettes (fra matr. nr. 19b til 19d).
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links