Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
271029
Sted- og lokalitetsnummer
160403-122
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning af C-høj i 1997: ************************ Høj - en af "Troldehøje" 1.2 x 10 m. Noget hullet og ujævn top. SØ og SV-siderne er afgravede.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2710:29, Status: C
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Troldhøj". Som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Overfladen er meget ujævn og hullet bevokset med enkelte træer, græs og brombærkrat. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse. Bevoksning: Træer, græs.
1997
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1999
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med krat og enkelte løvtræer. Beliggende på en lille naturlig knold, som er bevokset med træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links