Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23142
Sted- og lokalitetsnummer
150606-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i have, 2,50 x 20 m. Havegang til top, der her er 5 m bred, plan flade, omgivet af hæk.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa det højeste Punkt af denne i N-S sig strækkende Banke, paa hvis sydlige Spids Høj no.[sb.] 18 ligger, og hvis nordligste tre Fjerdedele indtages af Tværbakkegaardens Have, ligger - i Havens Nordende - en Høj med græsklædte Sider, 2-2.50 m. høj, ca. 20 m. i Tværmaal, beplantet med ung Bøg, til dens Top fører i N. og Ø. Havegange. Toppen er afskrællet og planeret i en kredsrund Plads, 5 m. i Tværmaal. Højen omsluttes i S. og V. af et stensat Havegærde.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i Have, 2 1/2 x 20 m. Havegang til Top, der har en 5 m bred plan Flade, omgivet af Hæk.
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1990
Museal besigtigelse - Moesgård Museum
1990
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen beliggende i indhegnet gårdhave, bevokset med unge træer og græs. Et hul i toppen. Den kan gøres pænere og tilgængelig for publikum.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Topfladen er dog 7 m. i diameter og hækken er fjernet. Meget ujævne sider. Højden varierer afhængig af fra hvilken side, højen ses. Syner højest fra øst. Bevokset med græs og buskads.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i have. Bevokset med et stort træ på vestsiden. I øvrigt bevokset med græs og kratlignende opvækst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links