Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
23143
Sted- og lokalitetsnummer
150606-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1918. Gdr. Niels Sørensen Prip. Diplom "Hathøj", 2 x 18 m; østligt i toppen en flad afgravning; fir- kantet pløjet.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn græs= og lyngklædt Høj, "Hathøj", 1.80 m. høj i Ø., 2 m. høj i V., 18 m. i Tværmaal. Østligt i Toppen en gammel, flad Afgravning, ca. 3 m. bred, i hvis Sydside ses en Gravlingsgrav. Siderne urørte. Afpløjet i Firkant. I Toppen ses Overdelen af en større Sten. Fredlyst (Deklar. 1918)
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Hathøj", 2 x 18 m, østlig i Toppen en flad Afgravning, firkantet pløjet.
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1990
Museal besigtigelse - Moesgård Museum
1990
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFredet gravhøj.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Den tidligere beskrevne afgravning på toppens østside strækker sig ned af højsiden. Bevokset med græs. Beliggende i udyrket areal i industriområde.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Afgravningen strækker sig ned af østsiden. Bevokset med græs. Beliggende i græsmark i forbindelse med industrikvarter.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links