Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
371820
Sted- og lokalitetsnummer
090617-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 13/9 1919, enkefru Kamilla Christensen Diplom Høj, 1,8 x 13 m. I skov.

Undersøgelseshistorie

1919
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRund høj, 2,2 x 15,0 x 15,0 m., i skovkant og i skel til et hus med have og gårdsplads imod NV. Der ses 3-4 formodede randsten lidt inde på gårdspladsen, som åbenbart er anlagt ind over lidt af højfoden. Et par randsten ses også ved den N-lige højfod og 3 ved den Ø-lige. Ved gårdspladsen og tæt ved højen lå der henkastet en del affald og en mindre mødding. D. 5.3.85: Forholdet er skriftligt påtalt (i form af visitkort afleveret i brevkassen) til ejeren af huset, ligesom at randstenene på gårdspladsen ikke må fjernes eller forstyrres. ** Seværdighedsforklaring ** Ligger let tilgængelig tæt ved landevej og sammen med andre fortidsminder. Bevoksning: 1985: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links