Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230310
Sted- og lokalitetsnummer
180810-130
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,8 x 9 m. Lyngklædt i hede. I toppen meget stor, flad tilgroet sænkning. I denne mindre hul (0,85 m i diam., 0,5 m dybt). Heri rævegrav.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 0,8 x 10,0 x 10,0 m., lav og af noget uregelmæssig form, udflydende top, top nærmest fladt afgravet (jvf. tidl. beskr.), dyregrave i S-siden og et par af dyr afskrabede bare pletter. I meget velplejet hede - vist nok - Ulfborg Skovdistrikt, Strås Plantage, eller hvad den del af området nu kaldes. Er afsat lidt for meget til ØSØ på MB. Højen ligger ca. 80 m. længere mod VNV - se afsætning på 4 cm.-kortet, som er rimeligt korrekt.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links