Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23039
Sted- og lokalitetsnummer
180810-131
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,8 x 9 m. Lyngklædt i hede. I toppens SV-side tilgroet, udjævnet sænk- ning (1,75 m i diam.) i bunden af hvilken lille hul. Hullernes samlede dyb- de er 0,65 m.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, i top sænkning, ca. 2 m. i diam. Overalt gennemtrukket af dybe plantefurer i retning SV-NØ fra tilplantning, alt dog gamle skader. Intet foto p.g.a. bevoksning. Burde ryddes for træer. Højen ligger ikke, hvor den skulle, hvis man overfører positionen fra MB, hvor den skulle ligge ca. 70 m. inde mod SØ fra den NV-lige skovkant (og ca. 60 m. mod NØ fra den SV-lige skovkant). GI's afsætning på 4 cm.-kort er bedre, højen ligger dog ikke i skellet og højdepunktet, som kortet angiver, men små 10 m. indenfor den NV-lige skovkant SØ for den trykte afsætning (Jeg ved så ikke, om dette giver anledning til at slette den trykte høj og afsætte den rigtige lige indenfor skovkanten). Er ejeren faktisk Landbrugsministeriet ? - Jeg ville snarere have troet, at det var Statsskoven med den beliggenhed. Der er ingen mulighed for kørsel og parkering i nærheden. Bevoksning: 1987: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links