Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Odder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281415
Sted- og lokalitetsnummer
150203-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 1,75 m høj, 20 m i diameter. Højen er jævnt kuplet. Højfoden tydelig hele vejen rundt. På den nordvestlige højside et lille overfladisk hul (ca. 80 cm x 1 m og 15 cm dybt).

Undersøgelseshistorie

1991
Museal besigtigelse - Moesgård Museum
1992
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævnt kuplet rundhøj.
1992
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Museal rekognoscering - Moesgård MuseumIkke-registreret rundhøj. Fundet på baggrund af det tidligere Århus Amts registreringer. Højen bør fredes/tinglyses samt afmærkes, da den er vanskelig af se. Højen ligger på en bakketop i skoven. Den måler ca. 20 m. i diameter og ca. 1,75 i højden. Højen er bevokset med 3 gamle løvtræer. Bøgetræet på toppen bør fældes. De øvrige træer kan blive stående. Op af højsiden mod SV ses et gammelt tilgroet kørselsspor. Skaden er imidlertid gammel.Tydelig på reliefkort.
2012
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumGravhøj. 1,75 m. høj, 20 m. i diameter. Højen er jævnt kuplet. Højfoden er tydelig hele vejen rundt. På den nordvestlige højside et lille overfladisk hul (ca. 80 cm. x 1 m. og 15 cm. dybt). Mod sydøst en gammel rodvælter, som er vippet på plads igen. Højen er bevokset med 4 gamle løvtræer. Østsiden står uden græsdække. Beliggende meget højt på en bakketop i skoven, hvorfra der er vid udsigt. Fundet på baggrund af det tidligere Århus Amts registreringer.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj på meget høj bakke. Bevokset med 3 gamle løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links