Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
261022
Sted- og lokalitetsnummer
160410-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Langballe og Ulstrupgårde. Høj, 1,5 x 26 m. Hul i toppen, 2 x 3 m, 0,5 m dybt; lidt af NØ-siden bort- skåret. Unge træer i skov.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, tildels noget udflydende, på skrånende terræn, hvorved højden varierer fra 1 til 2 m. Tværs over N-siden et gammelt, helt græsgroet vejspor, i hvis N-siden højfoden er let beskåret. Tilplantet med nu 10-15 årige, spredte blågraner. NB: Vedrørende sammenblanding i fredningstext af oplysninger angående 2610: og 23 - see note på skema 2610:23 Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten mod syd. I nyplantet granskov. Træerne (blågranerne) på højen er fældet, så højen i dag kun er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links