Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
261023
Sted- og lokalitetsnummer
160410-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Langballe og Ulstrupgårde. Tingl.: 5/8 1903, amtsrådsmedl., gdr. Mikkel Andersen Høj, 1,25 x 15 m. Graner i skov.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gammel nedgravning i toppen, 3 x 2 x 0,5 m. I 40-50 årig nobiliskultur. På mb afsat for sydligt, korrekt afsætning skal være som trykt på 4 cm kort. NB: Der synes ved tinglysningen at være sket en ganske kraftig sammenblanding af oplysninger vedr. de to høje 2610:22 og 23, tilmed i en sådan grad at identifikationen kunne være tvivlsom. Ved nyberejsningen er identifikationen sket ud fra beliggenheden, således at nr. 23 er den østligste af de to høje, uagtet at beskrivelsen delvis passer bedre på nr. 22. Det gælder fx oplysningerne om M.S., om hul i toppen, samt højdeangivelsen. Dog synes flademålene (L x BR) bedre at stemme, hvis det forudsættes af forveksling ikke er sket. Da der således er skellig grund til tvivl, ændres tinglysningsteksten ikke. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumAlle de store træer på højen er fældet. Stubbene står tilbage. Højen er nu bevokset med græs, bregner, lidt lyng samt ganske få helt små nåletræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links