Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28074
Sted- og lokalitetsnummer
170802-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 20 m. En del af N-siden bortgravet; affladet top med rende ned ad S-siden; alt dog tilgroet. bevokset med skelhegn (Ø-V), store graner, over højen og iøvrigt med græs og lyng. Matr.nr. 24h: Høj i skel til matr.nr. 7b, Ure.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.2 x 16 M. Nær Toppen 1, i Højsiden 6 Kuler. Bundgraven maaske urørt. Lynggr. i Ager. Bevoksning: 1990: Græs og Løvkrat
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 20 m. En del af nordsiden bortgravet. Affladet top med rende nedad sydsiden. Alt dog tilgroet. Bevokset med skelhegn (Ø-V), store graner, over højen og iøvrig med græs og lyng.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, del af N-side bortgravet, sænkning i top, op til 0,6 m. nedgravning med rende ud i S-siden, alt tilgroet, bevokset med græs, lidt lyng, løvkrat, for enden af læhegn ud mod vej. Bevoksning: 1990: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum4 egetræer i kant af plyndringshul og et par høje buske på NV siden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links