set fra N
.
set fra S
.
set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250427
Sted- og lokalitetsnummer
180106-236
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Væmdal høj", 9 x 0,75 m, helt omrodet og udflydende, NV-delen pløjet. Resten fyrregroet i hegn. Tinglysning af C-høj beliggende i skel: Herborg, Herborg og Herborg, Videbæk *************************************************************************** Høj, "Væmdal Høj", 0,8 x 10 m. Toppen er affladet og med to fordybninger, og siderne er noget ujævne; den SØ højside er afgravet. I skel i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Væmdal høj", affladet top med to fordybninger, afgravet sydøstside, noget ujævne sider, alt tilgroet, bevokset med græs og løvkrat, i skel i ager, NV-lige højfod pløjet ca. 1 m. op. Hvis ikke den afmeldes, bør landmandens pløjekant flyttes 2 m. længere ud i NV. Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links