set fra Ø
.
set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250425
Sted- og lokalitetsnummer
180112-193
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,30 x 12 m, toppen affladet i ældre tid; omtrent tilgroet; centralt en lille nyere gravning efter ræv. Fyrre- og lynggroet i kanten af plantage. Matr.nr. 5r: Høj i skel til matr.nr. 5d af Ø.Herborg.

Undersøgelseshistorie

1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrs aktivitet - Det Kulturhistoriske Centralregister
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, uregelmæssigt hul i top, ca. 3 m. i diam., 0,5 m. dybt, tilgroet, ujævne tilgroede sider, NØ-foden står i en ca. 0,5 m. høj tilgroet brink ud mod markvejen, bevokset med græs og løvkrat i skel i ager, gl. større mosgroet jord- og murbroksdynge ca. 0,5 m. høj, mellem markvej og østfod, delvist græsgroet markstens- og cementaffaldsdynge ca. 25 m. V for højfod og V for kvægsti på modsat matrikel, høj og markstensdynger ligger i tæt løvkrat. Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links