Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
422513
Sted- og lokalitetsnummer
070114-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,70 x 15 m. Lidt ujævn, flere steder fladt indsunken overflade. Græsklædt, bevokset med 3 bøge og 1 eg, i skov.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(Vaalse Vesterskov). Lille, rund Høj, 0.50 x 15 m. Træbevokset i Skov. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0.70 x 15 m. Lidt ujævn, flere stedet fladt indsunken overflade. Græsklædt, bevokset med 3 bøg og 1 eg, i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, Vålse Vesterskov. Som beskrevet på blåt kort. Ved nordlige højfod et vildtfodringsanlæg, bestående af et bliktag på 4 pæle. Ved siden af står en olietønde dækket med et eternitplade. Ikke påtalt. Temmelig overvokset med brombær- og nældekrat, som gør det svært at se højens overflade. Beliggende få meter fra privat skovvej. Paragraf 53: Ubetydelig. Parkering: Med tilladelse. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links