Oversigt set fra NØ.
.
Oversigt set fra SØ hvor terrænet skråner nedad.
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110611
Sted- og lokalitetsnummer
110709-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,9 x 9 m. Sydsiden let nedskredet. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorCa. 2/3 - 1/2-delen af lavhøj anlagt på kant af gl. kystlinie Ø-V. N. for Vestes Vejle. Ca. 1/3 af højens SØ-del mangler. Er enten nedskredet af naturlige skrænt og/eller nedtrampet af kreaturer for år siden. Højen ligger på et lille kuperet og gærsklædt friareal omgivet af dyrket ager som lejlighedsvis overkøres med traktor, - højen er dog ikke beskadiget herved. I højens nuvær SØ-side er ca. 0,5 m. høj bring prient. NØ-SV hvori en hovedstor sten ses. Ny aftel den 4.11.1992:Ejer informeret om højens eksistens og sårbare karakter i forhold til traktorkørsel og kreaturbeskadigelser. Aftalt at højen ikke afgræsses. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet, jvf. nyberejsningstekst. Meget nedbrudt høj med firkantet form, højens sider står med lodrette brinker. Hovedsageligt gammel skade.
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en græsklædt rundhøj, der ligger i dyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links