Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
301711
Sted- og lokalitetsnummer
030502-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Øster Dyrbjerg, høj, 2 x 15 m. Foden bortskåret i N og V.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Gravhøi, 56 Fod i Tværmaal, 12 Fod høi. Kantstene synlige paa flere Steder. Der er gravet i den hist og her. Bevoksning: 1980: Græs
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Øster Dyrbjerg", Høj, 2 x 15 m. Foden bortskaaret i N. og V.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "Øster Dyrbjerg". Flad hvælvet top. Firkantet af pløjet. Beskadigelser, pløjeskadert: Ved NV-hjørne et åbent, lodret brud, omtrent 5 m langt og 80 cm højt (film 12:54-56). På vestsiden (med undtagelse af de sydligste 6-7- m) har den gamle stejle skråning sat sig eller skredet ned, så den nu i ca. 1,5 m højde er fremkommet et brud i græstæppet med en 30 - 40 cm høj lodret jordvej. Ligeledes står der nederst 1/2 m aaf højfoden åbent i et lodret brud. Ved NV-hjørnet løber disse brud sammen. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj. Vid udsyn. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links