set fra Ø
.
set fra N
.
set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250380
Sted- og lokalitetsnummer
180105-160
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 18 m; ubetydelig tilgroet gravning i overdelen; gamle tilgroede af- gravninger i vest- og nordfoden. Lynggroet i hede. En femtedel af højen borttaget mod syd på grund af grusgravning.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2 x 19 x 15 m. Høj, flad lidt ujævn top, nogle meter af højens SV-del taget til gl.grusgarv, som nu dyrkes som omgivende mark. N-foden ujævnt afgravet eller -trådt. Få meter øst for højen grustagningshul under opfyldning med halm, sten, grene etc., men flot på afstand ! (Alle skader gl.). Grusgravningen øst for højen er form. ulovlig, i hvert fald hvis der stadig tages grus i området. Tale med ejer (find ham først). Hvad står der nederst på blåt kot om evt arealfredning ? (Min kopi er dårlig). 6.9.1990: Gravhøj (1,6 x 19,0 x 19,0 m.), med gamle afgravninger i nord- og sydsiden, tilgroede, bevokset med græs, lidt lyng og en enkelt gyvelbusk ved siden af tilgroet grusgrav, hegn plantet mod nordskel (unge granplanter) ca. 6 m. nord for højfod, gl. grusgrav, tilgroet, øst for høj, med tilgroet gl. muldafbaning ca. 7 m. fra høj. (Ejeroplysninger på berejserskema) Foto: 1-33-33 Bevoksning: 1990: Græs
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links