Faktaboks

Kommune
Brønderslev Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
071328
Sted- og lokalitetsnummer
100106-133
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmelding af C-højen: Tilsynet 2011: Tilsyneladende ikke længere erkendbar højrest. ************************************************** Højtomt. Næsten ganske bortgravet. Lidt af midterpartiet til- bage. Centralgraven næppe nået. I nordre vejbrink, ca. 12 m vest for højens midte bør undersøges for urnegrave eller brandpletter. Ejeren vil hjælpe ved udgravningen uden veder- lag. Bør udgraves.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTilsyneladende ikke længere erkendbar højrest

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links