deponerede grene på nordlig højside, set fra NØ
.
oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322014
Sted- og lokalitetsnummer
030110-170
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 20 m. Træbevokset. Mindre huller i top og sider efter rævegrave. NMI: (Smuk beliggende i højskov).

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 x 20 m. Træbevokset. Mindre Huller i Top og Sider efter Rævegrave. (Smuk beliggende i Højskov)
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor2,7 x 23,0 x 20,0 m. Stor høj. I toppen ses sænkning på ca. 1 x 2 m. og 0,5 m. dyb. Skakt ses i sydlige højside. I højsiderne ses flere sænkninger fra rævegrave, i N-side ses en stor friskgravet gang. Højen er bevokset med høje bøgetræer. ** Seværdighedsforklaring ** Stor flot høj beliggende tæt ved skovvej. Adgang kun til fods. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links