34073
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34073
Sted- og lokalitetsnummer
190103-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 14 m. Dybt hul i top (rævegrav); ujævn overflade. Træer i plantage.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Højde 1,5 met. Tværmaal 14 met. Beplantet, i Plantage.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1½ x 14 m. Dybt hul i top (rævegrav). Ujævn overflade. Træer i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. I top flere dybe huller med rævegrave. Hele overfladen ujævn. I den Ø-lige side er ca. 6 m. af højsiden fjernet, siden står her som en stærkt hullet skråning. Skaderne er tilgroede pånær rævegravene og synes gamle. Bevokset med græs og fyrretræer i plantage. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen, delvis fjernelse. Bevoksning: Græs, træer. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links