Faktaboks

Kommune
Greve Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322710
Sted- og lokalitetsnummer
020511-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Vildshøj", 2,5 x 20(N-S) x 12(Ø-V). Stærkt afgravet i V hvor indbuening. Mindre flad gravning i SØ. Tilgroet begge steder. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn større Gravhøj, kaldet "Vildshøj", noget beskadiget paa vestre Side, foroven en temmelig stor Fordybning af Form som en bred Skaal. Bevoksning: 1983: Græs
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Vildshøj", 2 1/2 x 20(NS)-12(ØV) m. Stærkt afgravet i V. hvor Indbuening. Mindre, flad Gravning i SØ. Tilgroet begge Steder. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHvilshøj. NV-halvdel delvist bortgravet, ligeså en del af højsiden i V. I Ø desuden et hul. På østsiden ses et par randsten. Beliggende på "ø" i stor grusgrav, som på højens N-side går helt hen til højen. Ø for højen er der ca 15 m til grustagskant. Retableringspligt (OFN 1967) ikke overholdt. (M.B.) Hvilshøj. Højen er beskrevet på afstand, da den ligger på "ø" i grus- grav. Der er gravet tæt på højen, og der ligger grusdynger op ad højen, disp. givet. Placeret ret højt i forholdsvis fladt morænelandskab, ca 400 m fra offentlig vej. (UFR) Mål: 2,5x20x12 m. (UFR) 4,5x21x15 m. (M.B.) Bevoksning: 1983: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i fritidsområdet "Hedeland".

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links