Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230426
Sted- og lokalitetsnummer
180810-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,50 x 20 m. Lyngklædt i kanten af ager, tæt op ad et hus. Højen meget forgravet over så at sige hele overfladen. I toppen således et hul (4 m i diam., 0,5 m dybt), der dog muligvis ikke har berørt centralgraven. I bunden af dette hul et lille hul (0,35 m dybt). I ØSØ-siden er der fornylig gravet et hul i bunden af en ældre, tilgroet nedgravning. I NØ-siden stor, ny, del- vis overdækket indskæring, der følger bunden indefter. Indskæringens bredde er inderst 3,5 m, yderst 2,5 m. Den når 5,5 m ind i højen. Jorden fra denne indgravning ligger opdynget på højsiderne.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som fritekst. Den NØ-lige indskæring er brugt til afbrænding af affald (askelag med madrasbund og andet brændt affald). Østlig højfod afskåret af pløjet passage ned til grushul. Delvist tilgroet indhak i brinken i øst. Grustagningshul ca. 4 x 5 m., over 1 m. dybt, ca. 3 m. NØ for højfod. Tilgroet afgravning af vestlig højside. Tilgroet 2 x 3 m., 0,5 m. dybt firkantet indhak i sydlig højfod. Tilgroet mindre hul i SV- og V-lige højside. NV-lige højfod er afskåret af tilkørselsvej til gården, delvist tilgroet. Bevokset med græs og graner i kant af gårdareal. Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links