Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26115
Sted- og lokalitetsnummer
160406-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Vissing Kloster, matr.nr.4b : Høj i skel til matr.nr.4a af Vissing Kloster. Høj, 1,75 x 16 m. Overfladen uregelmæssig, med et par ældre gravninger i top og Ø-siden og nye huller (tys- kerne) i top, S-side og V-fod. Græs i agerskel.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAfmærkning: en nedhamret træpæl i toppen. Overfladen uregelmæssig. Raktangulære, ældre huller i toppen (1x2 m) og et tilsvarende hul i S-siden, samt i V-siden ved højfoden, hvor hullet måler 1,5 x 2 m og er ca. 1 m dybt. Desuden en sænkning efter et ældre hul i V-siden. §53: På højens Ø-side står en række af ca. 10 m høje nåletræer helt op til højen. På V-siden står et par træer inden for 5 meters afstand fra højfoden. CB 15/10-1988: Der står ganske vist en del fyrretræer op til/på foden, men sy synes at være en 25-30 år gamle, så det er der vist ikke mere at gøre ved. N for højen er der i en afstand af ca. 4 m plantet ædelgran for temmelig mange år siden (længe før 1981). Bevoksning: 1981: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, lyng, løv- og nåletræer. Enkelte helt små træer på vej op på østsiden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links