Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
091641
Sted- og lokalitetsnummer
100201-198
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest af en opr. 3 x 25 m stor høj. Tilbage er 1/3 mod NØ-Ø og S samt en del af midtpartiet. 2,5 m stejl brink ved midten. Frisk afgravet. Centralgraven synlig og måske urørt. Bevokset med træer og buskads i udkanten af skov. Bør udgraves snarest.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig højrest i kant af bøgeskov. Stor gammel indgravning, så højen fredstår næsten helt udhulet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjrest i Rugtved Skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links