Oversigt set fra NØ
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151027
Sted- og lokalitetsnummer
120214-80
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 13 (nord-syd) x 20 m (øst-vest). I top tilgroet hul 3 x 5 m stort og ca. 0,6 m dybt. En del af højsiden mod nord bortgravet, også mod syd er noget af højsiden bortgra- vet, hvorved 12 delvis ret store koltringsten ses, som er del af en fodkrans. (Denne stenkrans ved at skride ud). Matr.nr. 2: Høj i skel til matr.nr. 1i.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2,5 x 18 x 10 m. Spidsoval grundplan. Kuplet form, bevokset med græs og enkelte mindre træer. I toppen en ældre, tilgroet nedgravning på 5 x 3 x 1 m. Nord- og sydsiderne er noget afgravede, men bevokset med græs. I sydsiden ses et stykke oppe i højen flere større sten. Bevoksning: 1982: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i ager.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræs- og kratbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links