Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
151026
Sted- og lokalitetsnummer
120214-84
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 22 m. Toppen afgravet og hullet. Siderne noget afgravet. Bevokset med græs og fyr i udkanten af lille plan- tage.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2,3 x 22 x 18 m. Ret stor udfladet høj, bevokset med løvtræer og enkelte grantræer. Sydsiden er noget afgravet. I toppen er der indenfor et område på 8 x 7 m en op til 1 m dyb, ujævn nedgravning. Nedgravningen er tilgroet og af ældre dato. 30 m øst for højen er for ca. 3 år siden plantet et nyt læbælte uden fredningsnævnets tilladelse. Det skæmmer dog ikke højen. Bevoksning: 1982: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjrest i træbevokset parcel i ager. 2 flade afgravninger i toppen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links