sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230492
Sted- og lokalitetsnummer
180811-184
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,8 x 20 m. Græsklædt i ager. Store, dybe og uregelmæssige gravninger har ganske fjernet toppen og strækker sig fra alle sider ind i højen. Af oprindelig højoverflade er kun bevaret et mindre stykke i SØ og et større i N. Sidstnævnte bærer dog spor af overfladisk forstyrrelse. Omkring højen ligger tilgroede dynger af udkastet fyld.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. "Y"-formet afgravning, ca. 1 m. dyb, i top med "stilken" som udførsel gennem SV-siden. Større indgravninger i øst- og nordside samt tre mindre indgravninger i sydfod. Skaderne græs- og løvkratgroede, ellers bevokset med små graner og lyng, i ager. Rævegrav i nordlig højside. Gl. tilgroet grushul indtil nordlig højfod, har fjernet en del af højsiden og foden. Gl. mosgroet affald i grushullet. Meget stor marksten samt tre store, delvist tilgroede, henlagt ved sydvestlig højfod. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links