Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
230498
Sted- og lokalitetsnummer
180811-163
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 2/5 1919, departmentschef P.O. Andersen. Høj, 1,2 x 12 m. Lyngklædt i hede. Et pløjet bælte i heden løber tæt forbi højen og har overpløjet Ø-foden. Iøvrigt er højen bortset fra et par små- huller i top og S-side, fuldstændig velbevaret. Matr.nr. 1i og 2p: Høj i skel til matr.nr. 2l, Vognstrup.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1919
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Tilgroet mindre hul i sydlig top. Mindre afgravninger i sydsiden, tilgroet. Skelsten i top. Bevokset med lyng og revling på spidsen af bakkeudspring i hede. Hjulspor ved østfod. ** Seværdighedsforklaring ** I statens vildtreservat. Adgang forbudt. Bevoksning: 1991: Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj, 1,5 x 12 m. Mindesten på SØ-siden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links