sf Ø
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230494
Sted- og lokalitetsnummer
180811-188
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,9 x 20 m. Lyngklædt i ager. I toppen stort, uregelmæssigt krater (diam. ca. 3.5 m, dybde 3/4 m). Højoverfladen er overalt meget ujævn og hele NV-siden og nederste del af de andre sider har været pløjet. Overalt på hø- jen ligger spredte hånd- til hovedstore sten. (Pløjningen er sket efter fredningslovens ikrafttræden. Ejeren gik omend modstræbende - ind på at la- de højen springe i lyng igen).

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Affladet højtop. Krater fjernet. Iøvrigt udfladet højform i nord-sydlig retning med præg af kørsel. Flere parallelle hjulspor i græsset over højtop i N/S-lig retning. Vestlig og østlig højfod afpløjet, tilgroet. Rævehul i SV-lige højside. Tilgroede marksten spredt over højen samt en mindre dynge, delvist tilgroet, i vestsiden. Bevokset med græs, lidt lyng og et lille grantræ, i ager ved gl. granhegn. Bevoksning: 1991: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links