Detalje - kammerets væg set fra vest
.
Detalje - kammerets top set fra SV
.
Oversigtsbillede - set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
320778
Sted- og lokalitetsnummer
190604-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 13 m. Helt misdannet ved anlæg af en stor stengrotte i midten, og en cementeret, stensat kant langs foden, foruden an- den omdannelse. I have.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,40 met. Tværmaal 16,00 met. Høien er udgravet med et nyt, uregelmæssigt Hul i Toppen, af 4,00 met. Tværmaal. Tillige er der Spor af ældre Gravninger.
1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 13 m. Helt misdannet ved anlæg af en stor stengrotte i midten, og en cementeret, stensat kant langs foden, foruden anden omdannelse. I have.
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links