Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
281111
Sted- og lokalitetsnummer
160307-81
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 21/4 1899, købt. Afmærkn.: MS 1900, lieutn. Lassen. Høj, 2,5 x 16 m. Lidt flad top. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1899
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af Vorbjerg Høje. Flad top. Mindre hul i nordsiden, tilgroet. En flad kampesten ses i græssværen nedre del af SØ-siden og frem større sten i S-siden. Bevokset med græs i tuer og få tjørnebuske, på sokkel i græsbælte i ager. MS flyttet til det fredede areals sydhjørne. ** Seværdighedsforklaring ** I højt placeret række på 7 høje. Bevoksning: 1997: Græs og Løvkrat
1997
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
1997
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i fredningsteksten. Bevokset med græs, lyng og et par buske på nordsiden. Enkelte sten synlige rundt om på højen - formentlig randsten. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links