Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281145
Sted- og lokalitetsnummer
160306-65
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,75 x 16 m. Foden firkantet afpløjet i V,S og Ø; i N stejlt afgravet; overfladen noget ujævn, navnlig mod N, hvor der findes to nedløbende furer. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som fritekst. Tilføjelse: Fladt afgravet top og flad afgravning af højsiden mod syd. Bevokset med græs og et stynet løvtræ, på bakke i ager. Ploøjet helt ind til fod i øst og ind til o,5 m fra fod i nord og vest (meldt til amt). Luftmeldetårn opført i to etager, 4-5 m højt, grønmalet træ på sort jernramme, bundflade ca. 1,5x1,5 m beliggende 13-14 m syd for høj i skel. (Meldt til amt). Bevoksning: 1997: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er græsklædt med et træ i NØ og et ved foden i SØ. Flad top og stejl afgravning mod nord. Fin dyrkningsfri bræmme omkring højen. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links