Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261014
Sted- og lokalitetsnummer
160401-67
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredet u. Geod. Inst. Ejerlav: Kolpengård og Løve "Vradshøj", 3,75 x 28 m. S-siden afskåret af vej; mod NØ større, flad sænkning; i Ø større, gammel afgravning, mindre mod N. N for top større, flad sænkning; i Ø større, gammel afgravning. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Vrads Høj". Overfladen ujævn som beskrevet i fredningstext. SV-lige del afskåret af kommunevej. Fra Ø-foden og vinkelret på denne er anlagt en 2,5 x 1,5 x 0,5 m stor nedgravning omgivet af volde af opgravet jord. Denne nedgravning er antagelig identisk med den i fredningstexten nævnte "større gammel afgravning". Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Mod NØ ses 2 sten, evt. randsten. Bevokset med græs og en del krat/buskads.Mod øst, ved foden, står to træer. Beliggende i have op til offentlig vej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen har gamle afgravninger og sænkninger. Den er græsklædt samt bevokset med to løvtræer mod NØ og lidt krat. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej. Beliggende i have op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links