Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261010
Sted- og lokalitetsnummer
160401-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kolpengård og Løve. Høj, 3 x 18 m. I top lille hul, 2 m bredt, 0,75 m dybt. I Ø-siden et par mindre, flade afgravninger. Foden beskåret. Græs og lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Ulvehøje" 3,5 - 4,6 m høj. Topkrater som beskrevet, Gl. afpløjning af V-fod (foran den tilgroede afpløjningsbrikn ses den gamle højbund som et segmentformet, lysere fyldskifte i den nybehandlede markoverfalde). Midt på N-siden en lav brink efter en gammel, nu tilgroet, helt overfladisk afgravning eller måske snarere et jordskred (?). S- og Ø- siden helt dækket af tæt brombærkrat.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj i ager. Fundet som beskrevet. Bevokset med blåbær, krat og løvtræer (eg). Langs foden krat og gyvler. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links