Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2609137
Sted- og lokalitetsnummer
160401-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kolpengård og Løve. "Harbohøj", 5,5 x 25 m. NV-siden stærkt afgravet, nøgen; langs S-siden en dyb, bred rille efter fjernede randsten; i Ø-siden et par store indgravninger, en anden i NØ-siden. I toppen min- dre hul. Lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Habohøj". NV-siden afgavet til en skrænt, foran hvilken afgravet jord ligger udkastet (alt dog tilgroet og med store træer). I nedgravningens bund, på og foran højfoden, ligger adskilligt affald i form af trådnet (-ruller), cykel- og trillebørvrag, pandeplader, marksten samt en større samling af husaffald (glas, flasker, dåser, plasticflasker og -dåser, malerbøtter og medicinglas, alle udskrevet til Peter Kristensen). Højfoden er deformeret ved afgravning og -pløjning hele vejen rundt. I SV ses stadig tydeligt den i fredningstext nævnte grøft (med foranliggende jordvold, jfr. opt. 18) efter opgravning af randsten. I SØ-fod en større indgravning. Højens centrale parti og siderne i V og S er stærkt forgravede, dog relativt overfladisk i forhold til højens ret betydelige højde. På SØ-fod en gammel bunke marksten og en harve. Alle skader virker gamle. Yngst er affaldet, som muligvis kan hidrøre fra et udrømmet dødsbo (?). Bevoksning: 1989: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
Afvigende positionsdata fra anden kilde - KUAS, FortidsminderEfter tilsyn og GPS opmåling, flyttes lokaliteten over målebordsbladsgrænsen mellem 2610 og 2609. Derfor har lokaliteten ændret fredningsnummeret fra 2610:7 til det nu gældende 2609:137.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2009. De mange gamle indgravninger har givet højen et temmeligt molestreret udseende. Terrasseformet mod vest. Bevokset med et enkelt egetræ ved foden i SØ. Synlig fra offentlig vej .

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links