Arealet set fra vest
.
Arealet setfra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1603153
Sted- og lokalitetsnummer
110613-251
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

På Ydby Hede i Sydthy findes en af landets største samlinger af gravhøje. "Oldtidskirkegården" kaldes den af samme grund. Der har oprindelig været omkring 50 gravhøje på det højtliggende plateau, og langt de fleste er bevaret. Nogle af højene er ganske lave, under 1 meter i højden, mens andre er helt op til 5 meter høje. Det er kun et par af højene, der er udgravet. Heri fandt man grave fra den periode af bondestenalderen, som kaldes enkeltgravskultur. De større høje stammer dog uden tvivl fra bronzealderen. Den centrale del af hedeområdet med 32 gravhøje, blev i 1915 købt til fredning af en kreds af lokale folk. Imellem højene kan man se bevarede hjulspor, der formentlig er lige så gamle som højene selv.

Original fredningstekst

Fr.nr. 1603:153 Gravhøj. 7 m i diameter, 0,15 m høj.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal besigtigelse - Det Kulturhistoriske CentralregisterLav udflydende højning. Lyngklædt.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet og blev ikke fundet ved tilsynet. Del af højgruppen på Ydby Hede.
2014
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2017
Museal besigtigelse - Museum ThyBesigtiget i forbindelse med udarbejdelse af fredningstekst 2017. Anlæg på Ydby Hede, beliggende i lyngklædt areal med offentlig adgang. Ydby Hede. Høj registreret i 2008, beliggende sydligt i arealet. Ikke synlig i terræn og på lidar. Kan ikke opmåles. Området tæt bevokset med lyng og revling.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links