Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
271131
Sted- og lokalitetsnummer
160513-79
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 20 m. Top afgravet; med uregelmæssig overflade; ved foden i V og SØ huller, trampet af kreaturer. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lyngbegroet Høj, 9' høj, 60' i Tværm., noget affladet og uregelmæssig bølget i Toppen som efter Gravning. Sænkninger i Østsiden og tværs over Højen, dog kun 1' dybe. Nogle større og mindre Sten ses i Overfladen, mest ved Foden. Fredlyst ved Dekl., tinglæst 9 Jan. 1891.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Alle gamle kreaturskader nu tilgroede. Beskadigelser: Affladning af top, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Træer, græs. Foto: S/H 07.08.79-SV, F 08.42.79-SV.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og mange løvtræer. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links