Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330441
Sted- og lokalitetsnummer
190518-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,25 x 20 m. Foden går jævnt over i omgivende terræn. I ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb.nr. 42-44]: Sløifede Høie.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,25 m h., Diam. 20 m. Overpløjet og nu beplantet. Ved Pløjning er Lodsejeren stødt paa et "Stenkammer", som han skildrede som ringformet opbygget med vekslende Lag af Sten og Jord. Det skal have været dækket af en rund fladagtig Sten, "omtrent 1 Alen" i Diam., og have været "en 1½ Alen højt". Han havde dog ikke kunnet se Hulheden i det, da "det jo nok havde været styrtet sammen i lang Tid". Indeni laa sorte Potteskaar og ved dem "en klump hvidt".Svarer til Madsens nr. 9.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1.25 x 20 m. Foden går jævnt over i omgivende terræn. I ager. jvf. 849/52.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Anden transaktion om genstand - Sydvestjyske MuseerKeramikken fra graven skulle findes på Årre Skole.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerIfølge lodsejer, der har hørt det fra den tidligere lodsejer, skulle sten fra gravkammeret indgå i fundamentet på naboejendommen, som jorden tidligere har hørt under (formodentlig matr 3b, årre by, Årre (Vardevej 4, Årre).

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links