Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1713183
Sted- og lokalitetsnummer
140706-239
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Oldtid (dateret 2350 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,9 m høj og 14 m i N-S x 13 m i Ø-V. Velformet lav høj på mindre naturlig højning. Ved NØ højfod en mindre nedgravning 1 x 1,5 m stor og 0,5 m dyb.

Undersøgelseshistorie

1989
Museal besigtigelse - Kulturhistorisk Museum Randers
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævn kuplet rundhøj ca. 8 m i diameter og 0,5 m høj. I overfladen ses enkelte næve- og hovedstore sten. Højen er beliggende i løvtræsbevoksning.
1990
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Museal udgravning - Kulturhistorisk Museum RandersHøjen må betegnes som en jordfyldt røse. Randstenskæden havde en diameter på cirka 3,3 meter, mens selve røsen var mere aflang. Der fandtes en fundtom grav i røsen. Fund fra fylden antyder en datering til senneolitikum eller ældre bronzealder.
2006
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumJordfyldt røse i bøgeskov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links