Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33269
Sted- og lokalitetsnummer
020601-69
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bavnehøj", ca. 3 x 20 m. Flad sænkning tværs gennem højen i ØV. Bevokset med krat.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig Høi paa en høi Bakke, Dian 55', Høide 8', tværs igjennem Høien er der gravet en 6' br. Fordybning lige til Bunden. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bavnehøj", ca. 3 x 20 m. Flad Sænkning tværs gennem Højen i ØV. Bev. med Krat.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBavnehøj. Høj, mål ca 3x20x20 m. Rundet og hvælvet med en flad sænkning tværs gennem højen i Ø-V'lig retning ca 1 m bred til 0,5 m dyb, tilgroet. Bevokset med store løvtræer med krat. N for højen er der ført højspænidngsledninger i ca 40 m' afstand. Ligger ca 70 m fra offentlig vej på bakke, med vidt udsyn. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, på bakke med vidt udsyn også til andre mindesmærker. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links