6254
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140224
Sted- og lokalitetsnummer
110108-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, én af "Bavnehøj". 5,0 x 28 m. I N-siden af højen et 4 x 4 x 1 m stort hul. Lisdt uregelmæssig af form, og med tilføget sand i S-siden.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLigeledes i Klitten. Alle tre utvivlsomme Gravhøie [E. nr. 3- 5, svarer til sb. 3-5]. No 3 er udgravet, større Stene fandtes i den. No 4 og 5 synes urørte, Beboerne fortælle dog, at der er gravet i No 4, der tildels er tilføgen med Sand. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUtvivlsom Gravhøj, 26 m. i Tværm., 4.8 m. h. Mod S. dækket af stor Flyvesandsformation. Top og Sider uregelmæssige. I Top mod NØ. tilgroet Sænkning, 5.5 m. vid, 1.5 m. d. Lynggroet i Hede og Klit. E. 1877: Utvivlsom Gravhøj, tildels sandføgen, siges at være udgravet. - Kaldes paa Generalstabens Kort 'Bavnehøj'. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Bavnehøj", 28 x 5 m. 5 m vid, 1 m dyb Sænkning mod N, flade Sænkninger mod S og SV, Klitdannelse mod V-S. Marehalm og lynggroet i Hede og Klit.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Baunhøj". Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Liger i klithedearealer ved vandresti. Bevokset med lyng, marehalm og lidt gyvel.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links