Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261111
Sted- og lokalitetsnummer
160406-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bavnehøj", 5,75 x 30 m. Ø-siden stejlt afgravet med ter- rasse, dannet af tyskerne; siderne ret stejle; toppen dan- ner en flade 6 x 5 m; sydlige fjerdedel overpløjet. Græs i ager. Restaurering 1954. Østsiden afgravet med en 4 m bred ter- rasse, jævnet så den har fået naturlig skråning. Mindre huller i top og sider tilfyldt. NM.I: Restaureret 1954. Journ. 100/54. ** Seværdighedsforklaring ** Meget stor, flot høj, men ikke tilgængelig. Flot placeret i landskabet og indgår i højgruppe med 2611.10 og ovennævnte overpløjede høj.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAlle højens sider er stejlt afgravede. Toppen er flad, ca. 8 x 6 m, med en mindre sænkning mod SV. Gammel skade. Jernrør på 5 cm i diameter hamret ned på toppen mod øst. Mod syd synes en del af højen at fortsætte ud i græsmarken. Højens oprindelige afgrænsning er svær at se, muligvis ligger 1/4 af højen ude i græsmarken som anført på kartotekskortet. Indhegnet med elhegn mod kreaturer - dog ikke den sydlige del i græsmarken. 4 store nåletræer står på højfoden mod syd, desuden spredte løvtræer - burde fjernes. I markskellet umiddelbart øst for højen ligger en overpløjet høj, som også synes at have haft en anseelig størrelse med en diameter på ca. 20 m. Foto 4 på film 2, set fra SSV. Bevoksning: 1981: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med løvtræer, nåletræer mod syd og krat langs foden. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links