Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
261053
Sted- og lokalitetsnummer
160406-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredet under Geod. Inst. 1932. dekl. tingl. 24/8 1951. "Trebjerg Høj", 5 x 30 m. Foden afpløjet og står med 1 m høje brinker; V-siden stærkt afgravet. Lyng og græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Trebjerg Høj". Som fritekst. Tilføjelse: Flere dyregrave, især i den afgravede side mod NV. Meget ujævn østside. Alt tilgroet. Bevokset med græs og unge løvtræer, på høj sokkel på bakke i ager. Bevoksning: 1997: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Højen er tæt bevokset med bregner, træer og blåbær. Højens form er vanskelig at se pga. bevoksningen. Beliggende i ager langt fra off. vej.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med gyvler, løvtræer, små bærbuske og bregner. Beliggende i skovstykke.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links