Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
261054
Sted- og lokalitetsnummer
160406-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Addit, matr.nr.7c : "Eshøj", i skel til 3b af Addit. "Eshøj". Kun tilbage to ret høje knolde. I skel.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest i skel. Kun tilbage i selve skellet. Meget forgravet, idet der kun er to små "toppe" tilbage, hvoraf den ene er udhulet. Gennemgravet i midten, til bund? Marksten på bunden. Afgravet på hver side af skellet. Derved fremstår den som to toppe. Højen har dog en vis, landskabelig virkning. Bevoksning: 1996: Græs og Løvkrat
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med løvtræer. Beliggende i gammelt læhegn i skel.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links