oversigt, set fra SØ
.
slid på højside, set fra NØ
.
slid på nordlige højside, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332227
Sted- og lokalitetsnummer
030214-5
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest. Ca 3 m høj og 10 x 12 m stor. I ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJordforhøiningen af en oprindelig Langdysse, der har ligget i Retn. NNØ-SSV. Tilbage staar nu kun 12' høi paa alle Sider afgravet Jordhøi. Dyssens oprindelige Længde maa, efter den overpløiede Deel af Jordhøien at dømme, have været meget stor. Den ligger paa Toppen af en Banke. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Barnet", omtrent Fjerdedelen af en oprindelig stor Høj.
1963
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Planering ved byggeri/anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBarnehøj, højrest. Den måler ca 4,5x12x10 m i Ø-V'lig retning. Der er ret stejle tidligere afgravede sider, ser ud til at være bedst bevaret mod Ø. Der er en trampet sti (delvis uden vegetation) mod V op ad højen til toppen. Der ligger en lille dynge marksten mod NØ og umiddelbart mod V ved højfod er der et granbælte, der omkranser en fodboldbane? Graner ca 10 år gamle? Højen er hist og her uden vegetation. Den ligger ret højt i terræn ca 75 m fra vej. Jeg vil tro, der stadig kan være grave tilbage i højen. (Den er tidl. frigivet). Andet: Fodboldbane. ** Seværdighedsforklaring ** Højrest, højt i terræn, nær Sæby. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøjrest. Ca. 3 m høj og 10 x 12 m stor. I ager.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Registrering af knoglemateriale - Antropologisk Laboratorium, Panum Instituttet
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bør plejes.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links