Faktaboks

Kommune
Køge Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35282
Sted- og lokalitetsnummer
050104-26
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i Billesborg Indelukke. 1/3 x 8 m. Udgravet af Sophus Muller. Urnefund fra yng. bronzealder. Bev. med ung bøg.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn velbevaret Høi, omtrent 22 Fod i Tværmaal og høist 2 Fod høi. Til Bestemmelsen af hele Gruppens Alder foretoges en Undersøgelse af den let tilgjængelige Gravhøi. Udgravningen af en Firkant (]omtrent[ 11 Fod lang og 6 Fod bred) om Høiens Midtpunkt blottede en rund Brolægning omtrent 4 Fod i Tværmaal, lagt paa den oprindelige Jordflade, af mindre Sten (de største 1 1/2 Fod lange), i 1 eller 2 Lag. 2 Fod udenfor Brolægningen fandtes en Potte, fyldt med brændte Ben, staaende paa Høiens Bund, paa selve Brolægningen, men tæt ved dens Yderkant stod, halvt væltet, en Potte, ligeledes fyldt med brændte Ben, og dækket af Stenene laa i midtlinien af Brolægningen 3 Dynger af brændte Ben, sandsynligvis hidrørende fra 3 Lig. Øverst i den ]ene af[ sidst nævnte Potte fandtes en lille Bronzeknap med concentriske Kredse paa Overfladen, og midt i en af Benhobene laa en Syl og en Kniv, prydet med trekantede Gjennembrydninger og Punkt-Linier, begge Stykker af Bronze. Urnerne vare saa gjennemvoxede af Trærødder, at de skjøndt optagne i Klumper, ikke kunde bevares, da den omgivende Jord løsnedes. De vare begge videst ved Mundingen, Siderne rundede sig jævnt til den mindre Bund, omtrent 9 Tommer høie, af meget grov Masse, med rødlig og ru Overflade uden Ornamenter. I Jordfylden fandtes paafaldende meget Affald fra Tilhugning af Stenredskaber. Høien, som sikkert havde sin oprindelige Høide og ikke tidligere var bleven aabnet, tilkastedes atter efter Undersøgelsen. Bevoksning: 1983: Græs
1875
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i Billesborg Indelukke, 1/3 x 8 m. Udgravet af Sophus Mueller. Urnefund fra y Br. Bev. med ung Bøg.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBillesborg Indelukke. Høj. Et par bøgetræer i højens N-kant. Ca. 400 m til P-plads og offentlig vej. Ikke fotograferet p.g.a. dårligt lys. Nr. 3528-2-7 udgør nærmest en højgruppe. . Mål: 1,2x8x8 m. Bevoksning: 1983: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links