Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
141067
Sted- og lokalitetsnummer
120801-53
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Stenbygget grav, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravkiste fra stenalder. Stenkiste, 7 m lang, 3,5 m bred og 1,5 m høj over terræn. Kisten er orienteret nord-syd med et smallere indgangsparti i syd. Kisten består af kantstillede sten, 4 i vest, 2 i nord, 3 i øst og 3 i syd, hvor gangen slutter til kisten; gangpartiet består af 1 stor sten i vest og 3 mindre i øst. Selve kisten er dækket af 3 større sten med flad underside, mens gangpartiet er dækket af 2 mindre sten. Gravkisten har været dækket af en høj, men er frilagt ved arkæologisk undersøgelse i 1982.

Undersøgelseshistorie

1981
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed pløjning har man stødt på en overpløjet høj, ca. 1,50 m høj. Ved prøvegravning konstateredes velbevaret fodkrans og urørt centralgrav. Højen dækket af et stentæppe.
1981
Dyrkning/land- og skovbrug
1981
Museal udgravning
1981
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravkiste fra stenalder. Stenkiste, 7 m lang, 3,5 m bred og 1,5 m høj over terræn. Kisten er orienteret nord-syd med et smallere indgangsparti i syd. Kisten består af kantstillede sten, 4 i vest, 2 i nord, 3 i øst og 3 i syd, hvor gangen slutter til kisten, gangpartiet består af 1 stor sten i vest og 3 mindre i øst. Selve kisten er dækket af 3 større sten med flad underside, mens gangpartiet er dækket af 2 mindre sten. Gravkisten har været dækket af en høj, men er frilagt ved arkæologisk undersøgelse i 1982.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1991
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links