Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
151350
Sted- og lokalitetsnummer
120402-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 6/11 1906, gårdejer Niels Jørgen Jensen, Iverslyst. Afmærkn.: MS 1916, oberstl. Lund. Høj, 2 x 17 m. "Brudehøj". I toppen en fordybning med ud- kast mod N. Græs i ager. - I højen en åbnet hellekiste i S-N. Mod N 1 bæresten, mod Ø 3, mod V 3 og mod S 2. 2 større og 4 mindre dæksren. I S en kort gang med 1 sten i hver side. NMI: 2 mindre bæresten i S og V er væltet, og kamret trues af sammenstyrtning.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1906
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1906
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 2,2 x 14 x 14 m. Som før. Udgravet ? og restaureret. ** Seværdighedsforklaring ** Højen med jordfrit kammer og indgang fra syd ligger umiddelbart op til sognevej. Hvis den oprekalmeres må den efterses for fare for sammenstyrtning og tilses regelmæssigt.
1999
Museal restaurering - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenkisten var forstyrret af en grævlingerede. Grævlingegangene blev tilstoppet. En flankeringssten i indgangen hældede kraftigt indad. Denne blev rettet op. Kammeret blev oprenset for redemateriale og nedfalden højfyld. Den fjernede højfyld blev fordelt ud over højen. Se beretning.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt megalitgrav i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links